fredag 26 september 2008

Hitta balansen! - Del ett

Balans är något som underskattas av många, det är viktigt inom de flesta idrotter, viktigare än vad de flesta tror.

När man tränar balansen så stärker man musklerna i den nedre delen av benet som är svåra att träna på andra sätt. Regelbunden balansträning minskar risken för stukningar drastiskt.

Balansträning utgör en stor del av min träning, jag tränar det ett tag nästan varje dag.

Förutom att balanssinnet förbättras tycker jag att det funkar bra som avkoppling då jag gör det utomhus på kvällen. Balans går även bra att träna om man väntar på bussen eller något annat.

Grunden för balansövningar är att stå på ett ben, det finns massvis av saker för att försvåra detta, man kan blunda, vrida på huvudet fram och tillbaka, stå på tårna eller svinga med ett ben.

En annan övning är att stå vanligt och hoppa ett varv (eller hur mycket du vill) och landa utan att tappa balansen. Försvåra genom att blunda eller göra det på ett ben.

Att stå på händer är en annan bra balansövning. Det finns en vätska i innerörat som gör det lättare för oss att stå upp normalt, bl a därför är det svårt att hålla balansen om du är uppochner. Du kan börja med att stå på händer mot en vägg för att vänja kroppen och för att musklerna ska klara av det. Sen är det bara att fortsätta att träna.

De flesta styrkeövningar kan kombineras med balansträning. Armhävningar kan göras med fötterna eller händerna på en boll, det gör att magområdet får jobba extra mycket för att hålla balansen. Knäböj på ett eller två ben kan genomföras på balansplattor och andra ostabila underlag, osv. Du kan alltid ta övningarna ett steg längre och försvåra dem.

Inga kommentarer: