torsdag 4 december 2008

Body Mind Mastery

Bokrecension av Body Mind Mastery av Dan Millman, jag tror att den bara finns på engelska.

Boken handlar främst om hur man utvecklar kroppen och sitt tänkande, och kopplingen mellan dem.

Han skriver att man behöver en stark grund när man bygger ett hus och att det är samma sak inom sportens värld, grunden är det första och viktigaste steget till framgång i sport och dagligt liv, därför behöver man förbereda sig väl. Om man inte förbereder sig väl så riskerar man att utveckla dåliga vanor för att kompensera. Man ska inte försöka att utvecklas så snabbt som möjligt i början, man ska börja med att bygga en stark grund för att få något att bygga vidare på. Det göt gör att man utvecklas bäst i det långa loppet.

En annan viktig del i boken är rädsla för misslyckanden, det är inte bra eftersom det får folk att undvika att göra nya saker, och om man väl gör det så händer det ofta att man inte gör sitt bästa för att ha något att skylla på om man misslyckas. Om vi hade haft denna rädsla när vi föddes så hade vi aldrig lärt oss att gå.

Hans syn på dagens tävlingar är att de gör lite mer skada än nytta. Nackdelarna är att:

1. Det jämför olika personer på väldigt små områden, man jämför sällan helheten.

2. Man tränar ofta den bästa foten eller handen, sällan den svaga. T ex i bowling, golf, handboll osv osv. Detta gör att kroppen utvecklas olika på båda sidor, det vore även till större nytta i vardagen att kontrollera hela kroppen. När vi tränar parkour ska vi därför variera avstampsfot osv.

3. Vi blir för specialicerade på ett område. Vore det rimligt om världens starkaste man dog för att han inte kunde simma?

4. Man har för lite nytta av det i vardagen. Mer sammarbete skulle behövas.

5. Det delar in världen i vinnare och förlorare, samt svart och vitt.

6. Resultatet är för viktigt. Man blir missnöjd om man gör sitt livs bästa prestation och förlorar. Man blir nöjd om man gör en dålig prestation men vinner.

7. Det ökar skaderisken.

Dan skulle vilja att tävlingarna handlade mer om sammarbete, göra så att man fick mer nytta av dem i vardagen och göra dem symmetriska så att man blev tvungen att använda båda sidor av kroppen.

Boken innehåller många bra citat så som:

“If I had six hours to chop down a three, I’d spend the first hour sharpening the axe.”

“An overnight success usually takes about ten years.”

“I’ve had many troubles in my life, most of which never happened”

“Those who believe they can and those who believe they cant are both right.”

“When I played pro football, I never set out to hurt anyone deliberately – unless it was, you know, important, like a league game or something.”

“The less effort, the faster and more powerful you will be”

Dan skriver också om vikten av att vara avslappnad. Istället för att verkligen fokusera hårt på att försök så ska man bara låta det hända. Han skriver även om hur man andas på rätt sätt.

Jag tycker att boken är bra och att man borde läsa den. Den får 4.5 av 5 njurstenar.

Inga kommentarer: